Fashion in 60´s

 

Välkommen till vår sida om 60-tals klädstilar. Vi kommer att guida dig genom denna fantastiska årtionden och dom olika stilar som skapades inte bara av kända modedesigners men även i många fall av kvinnor själva och andra, viktiga faktorer som har bidragit till utvecklingen av kvinnor mode i denna perioden.

60-talet mode var en vågat period. Minikjolen, kvinnliga dräkter och mods-stilen dominerade helt. Det så kallas minimodet och rymdmodet var kärnan och präglade hela denna perioden.

Modet på 60-talet kantades av den nya ungdomskultur och ungdomsmode som började växa fram på 50-talet. Modet var stort uppdelat mellan åldrarna. Det glada 60-talet innebar mycket frihet att använda sin kreativitet i sin stil och gärna vara provocerande. Man talade mycket om det globala samhället som visade sig i klädesstilen. 

1960-tals mode var också mångsidig  på nästan alla sätt. Början av sextiotalet var mer lik 1950-talet, konservativa och återhållsamma; mer klassisk stil och design. Det sena 1960-talet var det raka motsatsen. Ljusa, virvlande färger. Psychedelic, tie-dye skjortor och långt. Kvinnan bar otroligt korta kjolar och män bar tunikor och uddar.

Razzia i fantasi som inga människor kunde tro på för bara ett decennium tidigare. För första gången var London och inte Paris, som var centrum för modevärlden. Den brittiska invasionen slutade inte med The Beatles. Den svepte in över alla delar av livet, särskilt kläder.

Den typiska utseende bestod av en uppsvällda hatt över en hög bouffant frisyr, silhuetter med djupa ärmhål en vida ärmar och en rundad jacka, långa midja klänningar, ofta med en overblouse ersatte monterade midjan och full kjol.

Det fanns också inslag av tjugo- och trettiotalet med blusar, sned skurna kläder, långa raka overblouse och sashed tunikor, korta kjolar, tät slutande hattar och överdriven makeup (särskilt röda läppar) och kort hår var sånt exempel på denna extrema förvandlingen i modevärlden. 

Culottes, byxkjolar och trimma byxor kjolar infördes för resor, street wear och kvällar hemma. Bead och paljett broderad kväll kläder glittrade i alla färger.  Den långa klänning med paljetter eller kristallpärlor hade ersätts med bouffant klänning.

Kjolar blev lite kortare 1960 och kvinnor visar mer hud än någonsin tidigare.  minikjolen som slutade 20-25 cm över knät, var en trend som dominerade sena delen av 60-talet. Strumpbyxorna gjorde också entré på 60-talet. Strumpbyxor användes i alla färger. Kraglösa rockar, kostymer och klänningar skapade en lång hals effekt.

Vissa klänningar hade draperat kåpa ryggar att intensifiera den långsträckta utseende. Två eller tredelad kostym, som kunde  blandas och matchas på olika sätt var mycket populär. Plädar av alla storlekar och färger syntes överallt. Abstrakt och expressionistiska konst hade stor påverkan på tryckta mönster.

Ull var i stil, Päls och kostym ylle var oftast löst vävda och ibland så porös som en spets. Djupa, mörkare färger var trendiga i 1960. De täckte spektrum mellan lila, rött och grönt. Dominerande färger var druva, plommon, vinröd, granat och olivgrönt. Även neon ljust rosa var också en mycket populär färg. Pälsar och hattar behåll sin popularitet men 1961-års mode handlade mycket om dräkten.

Ovala och avsmalnande hemlines ersattes av rakare, bredare axlar, tillsammans med en mild inåt kurvan vid mellangärdet och en flare nertill. Kjolar hade stigit till mitten av knäskålarna, men i slutet av 1961 var endast de mycket unga kvinnor fortsatte att bära dem kort. Frisyren var av yttersta vikt i 1961. 

Bikupa frisyrer som används av bland Prinsessa Margaret, Jacqueline Kennedy och Brigette Bardot imiterades av kvinnor i alla åldrar. 1962 präglades av subtila, men ändå klart meningsfulla förändringar. Silhuetten blev något mer figuranpassad med raderna som inte försökte framhäva kurvor. Axlar utvidgades och bröst fick mer uppmärksamhet.

Midjan var alltid åtföljs av ett bälte, skärp eller bred infälld band. Dräkter dominerade festkläder, komplett med matchande jacka eller sjal. 1962 har mestadels fokuserat på 3 stilar:Bära allt som var tunn och smal - Bära mjuka blusar med dova halsen - Framhäva "naturliga" kroppsformer.

1963 släppte igenom modevärlden som en stor tsunami med knähöga kjolar, ärmlösa klänningar, lägre klackar och kortklippta, naturliga hår. Tweed, mohair, läder och päls var på modet. Stövlar varierade från ankel till lårhöga. Västar, sjaletter,bomullsstrumpor, polo och paisley Ascot halsdukar skapade alla tillsammans en "Sportig Look." Frasen blev mottot för 1963 mode. Päls trimmade kostymer och rockar var de vanligaste i höstmodet.

Mode 1964 drabbades av en chockvåg av nakenhet som sträckte sig runt om i världen och orsakade världsomfattande kontrovers. Klännings tillverkare hoppade snabbt på tåget och skapade mängden av vackra aftonklänningar som hade endast den bräckligaste lagret av hudfärgad nät.

Den topless baddräkt skapade hel del problem. En kvinna i Chicago greps för att bära det offentligt. Under hela sommaren har synpunkter på kontroversiella designen publicerades runt om i världen.

"Kvinnliga" var kanske den mest använd ord i 1964 års modevärlden. Det hänvisas till swinging, knähöga kjolar, utrustade bodices, volanger, veck, en spets väckelse och återlämnande av hår rosett som håruppsättning och tillbehör för kvinnor i så gott som i alla åldrar.

Kosmetika industrin återspeglade den bräckliga, feminint utseende som hade kommit på modet. Läppstift och nagellack fick levande nyanser för att stärka den eftertraktade naturlig look.

1965 skapade André Courrèges, den unga franska designern den fyrkantig, vitt klänning och platta vita stövlar och erbjud kvinnor de färskaste och djärvaste utseende. Han lånade cowboyhatt och hak band för att toppa geometriska utseende av sina kläder. 

Mondrian stil var en hit. Rundade toed skor blev mer framträdande. Remmar var uppenbara, klackar var öppna, sidor var avskalade för att lägga till utseendet på långa ben och elegans. 1966 mode präglades av minikjolar och blek färgad fisknät. Medföljande tillbehör var handväskor och pråliga smycken, som varierade från antika stift till moderna geometriska örhängen.

Kvinnor börjar låna sina stilar från män. De hade raka byxa kostymer, ofta av vad som var traditionellt ansågs mäns tyger.  Den militära utseende var också populär. Pappers klänningar infördes 1966 av designers som Judy Brewer.

År 1967 blev mode inriktat på benet. Korta kjolar bärs högre ovanför knät som gav benen exponering som har inte setts tidigare. Kvinnor använde också höga stövlar som ett modernt sätt att täcka upp sina ben.

År 1968 var modebranschen fråntagen sin diktatoriska makt genom en revolutionerande individualism. Slogan "gör din egen sak" sattes i praktiken när kvinnor bestämde sig att de inte längre vill följa det, vad designers hade att erbjuda. Människor skapade sin egen stil för att matcha deras personlighet och humör. 

Tillbehör fick allt mer framträdande roll och överskuggade ofta själva kläder i betydelse. De mest färgstarka, högt och uttrycksfulla trender som utvecklats från kläder var hippies.

Även rika kvinnor började använda hippie utseende i påkostade tyger, pälsar och juveler. Det var en nomadisk blandning av etnisk och legend-inspirerad dräkt. Gaucho byxor, meditation skjortor och, speciellt, västar.

1969 var mode sträckt, mjukt och antog ännu mer kropp medvetet inriktning. En kvinna ville se mager, linjär och lång. Det senaste åren minikjolar flicka växte upp. Hennes mode bild blev mer feminin, sinnlig och sofistikerade. Hon bar mjukare, clingier kläder.

Tröjor och tröja klänningar täckte nu varje del av hennes figur, särskilt runt revbenen, midja och höfter. Den långa, magra linjen var det mest uppenbara modetrend 1969. Det som kalladdes "The Skinny Sixties" var just kvinnor som letade efter kläder som skulle ge dom en lång, smal kropp.

Eftersom kvinnor blev mer traditionellt maskulin (byxor) och män höll på att bli mer traditionellt feminina (bär brons geler), började termen som kallade "könsneutrala" vara beteckningen för mode stilar som både män och kvinnor kunna använda på samma sätt.

1960-talet började med den mycket formella och stora frisyrer från slutet av 1950-talet, men när kvinnorörelsen, protestgrupper och hippies kom i full gång mot slutet av detta årtionde, så började också frisyrer att ändras, blev mer avslappnade och enklare att underhålla. 

Den Bouffant eller bubbla, en formell big-hår-stil populär på 1960-talet, var i princip hår som arrangerades högt på huvudet med rankor som faller ner på sidorna. Denna stil skapat en illusion av en längre, mindre ansikte.

Hög kupan, även känd som B-52 för dess likhet med formen av näsan på en B-52 bombplan, varade till slutet av 60-talet. Detta övervägande amerikansk frisyr skapades av Margaret Vinci Heldt 1960 på begäran av en tidskrift som ville skapa något annorlunda.

En annan populär still från den tiden var så kallad "Casual Stil" Denna still kom på modet i slutet av 1960-talet då de större, fluffiga frisyrer började avta. Detta lätt formade stil nådde stor popularitet på grund av det att den visade sig vara lämplig för kvinnor i alla åldrar.

Under hela 60-talet förtsatte populariteten för stilettklack. Designers tävlade med varandra för att se vem som kunde skapa dom smalaste hälen. Kvinnor älskade hur skorna gjorde dem längre, även om de var inte mycket bekvämma.

Innovationer infördes genom att konstruera sulan som gjorde att sko bottnade bättre över foten. I damskor spelade silhuetter, läder och klackar viktiga roller, och även om det var relativt nytt fenomen att ha en "sko för varje tillfälle" var en del av en ökad konsumtion. 

Men eftersom tiden gick, var stilettklack mer använda för sex appeal än för den praktiska som promenader osv. 1960-talet var den perioden då höga stövlar började framträda allt mer som komplettering till dom oerhört populära på den tiden korta kjolar.

 

Fashion in 60´s / sammanfattning

 

Kvinnor mode på 1960-talet var full av förändring. Till skillnad från de föregående årtiondena, var 60-talet en tid av nya och olika trender. Från sofistikerade och avslappnade till ljusa färger och djärva utskrifter, 60-talet omfamnade allt med elegant stil. Många av dom trender följde vad som hände socialt och kultrellt på den tiden, vilket framgår i de extrema hemlines, psychedelic tryck och låga klackar. 

Viktiga stilar i 60-tals mode: En av de största kännetecken på nytt och modernt sätt att klä sig som startade på 1960-talet är införandet av minikjol. Ursprungligen skapat av designern Mary Quant, föll kjolen sex till sju inches ovanför knäet. Ofta parat med strumpbyxor och go-go stövlar, mini kjol startade ett fenomen som fortfarande existerar idag. Andra populära 60s mode inkluderar:

Babydoll klänningar: Med runda halsar och monterade midjor sågs på kvinnor i alla åldrar och storlekar. Dessa söta klänningar hittades i tryck och fasta ämnen och i båda pastell och levande färger. 

Hotpants: Tog begreppet shorts till en annan nivå. Dessa korta shorts sågs i ljusa färger och gjorde en mode uttalande om vem vågade bära dem. Culottes: var en annan populär typ av kläder. Den såg ut som en full kjol men var mer mångsidig, som en byxa. 

Tie färgade skjortor: Används för personligt uttryck och individualitet. Kvinnor som bär dessa färgglada skjortor var säker på att synas i mängden.

Hippie Fashion: En undergrupp av 1960 kulturen var hippies. Denna grupp gjorde uppror mot kriget, främjade fred, kärlek och hade en enorm inflytande över 60-tals mode.De valde mode som var naturlig och bekväm. Sett i tie-färgämnen, fritt flödande kjolar och pärlor, hippies "psykedeliska stil var så unik som deras personligheter. De bar ofta blommor i håret och målade ansiktet med fred symboler eller andra meningsfulla mönster.Några typiska hippie kläder är: Bell bottnad jeans,Tie-färgade skjortor Långa flödande klänningar, gypsy kjolar,fransar västar, Peasant blusar.

Omgjorda strumpbyxor: En undergrupp Seamless strumpbyxor infördes på 1960-talet. Innan strumpbyxor använde kvinnor gördlar och strumpebands bälten för att hålla sina nylonstrumpor från att falla ner.Under 60-talet, var det inte lämpligt att visa nakna ben, och det var inte modet att se toppar strumpor när man bär mini kjolar.Strumpbyxor var perfekt mode alternativ till strumpor,som dessutom,blev lika populär i slutet av 1960-talet.Man ansåg att strumpbyxor var det perfekta komplementet till en klänning eller kjol.

Top Designers av 60-tals kläder: Modedesigners satt sin prägel under 60-talet och många kläder är fortfarande aktuella idag. Några av de mest eftertraktade designers var:

Pierre Cardin som blev känd för sina färgglada mini klänningar. 

Givenchy som designade den ikoniska lilla svarta som var ett måste i varje kvinnas garderob.

Yves Saint Laurents vars skift klänningar och rockar blev mycket populära på 60-talet

 

Nya kläder - gammal stil

 

Att 60-tals klädstilar lever fortfarande kvar syns inte minst på vad dagens klädtillverkare har att erbjuda. Med tanken på att dagens klädstilar är både tråkiga och fantasilösa så vill man gärna använda sig av en gammal och beprövad koncept som tycks gå hem hos dagens unga kvinnor. Nedanför har vi listat ut några exempel på sådana kläder och skor. Kvaliteten på dom kan variera som på allt som produceras idag i lågprisländer men en sak har dom dock gemensamt: Dom skapades med hjälp och inspiration från 60-tals stilen som än idag fortsätter sin framgångsrikt koncept.

 

Butterfly Print Vintage Rockabilly Dress Women 2020 Summer Sleeveless A Line Party Dresses Robe Femme Jurken Plus Size Sundress >>>

 

Cambridge Select Women's Pinup Vintage Scalloped Retro Mary Jane Mid Heel Pump >>>

 

Polka Dot Retro Dress Halter Party Dress Hepburn Vintage 50S 60S Pin Up Rockabilly Dresses Robe Plus Size Elegant Summer Dress >>>

 

YDN Women Closed Square Toe Block Low Heels Slingback Formal Loafer Shoes Office Lady Pumps >>>

 

Plaid Print Vintage Dress Women Summer Floral Swing Party Dresses Hepburn 50s 60s Plus Size Retro Elegant Robe feminino Vestidos >>>

 

SARAIRIS 2019 big size 32-43 brand shoes women platform lace up square high heels party leisure brogue pumps woman shoes >>>

 

 

Vintage klädstilar

 

Det bästa med vintage klädstilar från 50, 60 och 70-talet är det att dom egentligen aldrig blivit ,,out of date,, så själva begreppet vintage gäller bara tidsperiod och inte klädstilar i sig, dom lever i högsta grad vidare och förtsätter att inspirera kvinnor världen över även idag.

Många kvinnor vill ha en utstyrsel för varje dag, eller en för varje tillfälle. Men det är inte alltid möjligt, och ofta måste man göra det bästa av vad man har. 

Likt många andra problem i livet hänger bra klädstil på att vara kreativ och praktisk. Vad menar man med det? At du helt enkelt med samma plag kan skapa en utstyrsel för lördagskvällen och måndag morgon. 

För detta krävs ,,flerfunktionella,, plagg som går att kombinera i olika stilar och inga kläder är bättre lämpade för det än stilar inspirerade av plagg från 50, 60 och 70-talet. Dessa fantastiska kläder ge dig möjligheter att blanda och mixtra på ett sätt som bara dina egna fantasi kan sätta stop för.

Klädstilar från dessa perioder har alltid varit ett uttryck för viktiga förändringar i samhället och ett sätt för kvinnorna att protestera mot mansdominerade stadgar, något som dagens tråkiga och massproducerade kläder kan aldrig göra. 

 

Vintage kläder på sociala medier 

Vi älskar vintage kläder och hoppas att dom kommer att vara den eviga inspirationskälla för alla nutidens kläddesigners. Att sprida och dela med sig information om gamla klädstilar via sociala medier kan hjälpa att bevara deras minne och öka dess popularitet framför allt bland unga kvinnor. Så om du gillar vår sida, ge oss gärna feedback vad du tycker om den på Facebook, Twitter eller på Instagram.

 

 

Tack för besöket i 60-tals mode världen

Här slutar vår resa i 60-tals mode. Vi hoppas att du är nöjd med vår artikel om hur kvinnor klädstill utvecklades på 60-talet och hur den påverkade deras självständighet. Mode från 60-talet lever fortfarande kvar. I själva verket kan kläder från denna perioden hittas i många vintage butiker och kanske undanstoppade på vinden. Vi hoppas också att du gillade vår sida och rekommenderar den för dina vänner. Tack och välkommen åter!

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)